diumenge, 18 de maig del 2014

Lundakarnevalen 2014

Si haig d'afegir una cosa a la meva llista de Coses que possiblement mai entendré és el Lundakarnevalen. Altrament conegut com el carnaval de Lund. El problema, bé, més que problema seria la diferència del concepte carnaval entre la cultura sueca i la nostra.

En primer lloc, el carnaval no té lloc al febrer. Té lloc al maig, sí senyors, al maig però la dada més significant és que té lloc cada QUATRE anys!!!! Per tant, te n'adones de lo ràpid que passa el temps quan torna a tocar el carnaval.
Per altra banda, el concepte carnaval no és el mateix. Aquí la gent no es disfressa. Es podria definir com una mena de festival que dura tres dies on hi ha un recinte on hi ha paradetes com de fira amb activitats, dos escenaris per concerts i un parell de carpes més on tenen lloc altres espectacles com monòlegs i cabaret. El que s'assemblaria més al nostre concepte carnevalístic és la rua. Aquí, enlloc de rua l'anomenen karnevalsåget, el tren de carnaval, on bàsicament carrosses (camions), desfilen pel centre de la ciutat sota el tema del carnaval. Aquest any el tema és el futur i per tant, els que desfilaven, tot estudiants, tractaven amb humor diferents aspectes del futur.
Aquest any, degut a la condició dels meus pulmons, a que ja he viscut un carnaval (aneu quatre anys enrere al blog i podreu llegir sobre l'edició del 2010) i les cues que s'han de fer per qualsevol cosa, vaig decidir que només aniria a veure la rua. Bé, dijous a la tarda, en sortir de la facultat vaig baixar caminant al centre i vaig passar per recinte on estaven acabant de muntar tot i venent tickets.






Ahir dissabte es va llevar un dia radiant. Feia sol i caloreta, 20ºC al migdia, tot al contrari de la resta de la setmana on ha anat ploguent pràcticament cada dia i gens de calor. A dos quarts d'una del migdia vaig sortir caminant des de casa cap al centre, per trobar-me amb l'Emelie per veure la rua i després anar a Malmö a comprar un parell de coses. Bàsicament consistia en tenir-me ocupada ja que això d'estar-se una setmana sense entrenar es porta molt, però molt, malament. Imagineu-vos si és greu que fins i tot he pintat una capsa! Jo!

Mentres anava baixant, riuades de gent anaven cap al centre. És cert que fa quatre anys vaig anar a la rua en diumenge i no feia tant de bo ( la rua es fa tant dissabte com diumenge però el dia àlgid és dissabte) però ahir va ser el dia que vaig veure més gent a Lund concentrada en tota la meva vida en aquesta ciutat. Impressionant. Ens vam situar a prop de l'estació de tren per tal de poder saltar aviat en el primer tren cap a Malmö per evitar les riuades i aglomeracions de gent i resant perquè molts es quedessin a Lund a passar la tarda pel carnaval degut al bon temps. Vam tenir bastanta sort perquè vam aconseguir un bon lloc i amb obra i vam anar veient passar les carrosses juntament amb diferentes bandes de música de les universitats de Lund, Chalmers (Göteborg) i Norrköping.































Just abans de que s'acabés, ens vam saltar les dues darreres carrosses, vam enfilar cap al tren i vam anar cap a un centre comercial molt gran que hi ha a Malmö a fer un poc de gasto i allunyar-nos de la multitud. Allò sempre està a petar però ahir era el dia genial per anar-hi: tothom estava al carnaval de Lund, a la mitja marató de Göteborg o prenent el sol com si no hi hagués demà. Al tornar a Lund, l'ambient. De carnaval es seguia respirant per tot arreu, sobretot degut al bon temps, fet que les festes s'allarguessin fins bastant entrada la nit.

Avui però, la pluja està aiguant la festa de forma considerable però una de les coses que més m'agrada del carnaval, no sé si és el fet que és cada quatre anys, és la gran diversitat de públic que acull: gent de totes les edats, de tota Suècia i Skåne. Entenc que el fet que sigui cada quatre anys fa que la gran majoria dels suecs visquin el carnaval amb una passió indescriptible però, sincerament, jo no l'acabo de sentir tanta emoció com senten ells per aquest esdeveniment. Està bé però tampoc és res extraordinari...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada