dimarts, 23 d’abril del 2013

Explosió de sentiments: la màgia de Sant Jordi

Avui és un d’aquells dies a l’any que es fa molt dur quan no estàs a casa, a Catalunya. I ja van tres anys sense gaudir de la diada de Sant Jordi: un l’any 1996, l’altre l’any passat I el tercer, aquest any. Els primers Sant Jordis des de que vaig arribar a Suècia vaig tenir la sort de poder-los viure a casa. Un gràcies al volcà islandès de nom impronunciable i l’altre, perquè va coincidir amb Setmana Santa. D’aquest darrer guardo força anècdotes associades que resten gravades en algun racó del meu cervell.

Doncs sí, si no heu estat mai fora per Sant Jordi, no sabreu del que us parlo, sense cap mena de dubte. Però la diada de Sant Jordi és un d’aquells dies on el patriotisme transpira per tots els porus de la nostra pell i, estant a l’exili, encara més. L’efecte s’accentua. Trobes a faltar la gent al carrer, les senyeres als balcons, les parades de roses per totes les cantonades i rambles. Roses principalment vermelles, com la sang que va rajar del drac, guarnides de diferents formes. De les convencionals a les més originals. Paraules, pàgines i llibres per tot arreu. Aquell dia en que persones que potser no són gaire aficionades a llegir, es deixen emportar per la màgia de la llegenda i adquireixen entre les seves mans el que serà possiblement l’únic llibre que llegeixin durant l’any. Infants, adolescents, adults i gent gran gaudint de la gran oferta literària amb un gran somriure i un llibre regalat sota el braç de part de qui més l’estimen. Comença a fer calor, possiblement sigui un dia assolellat i això convida a que tothom, en quant surti de l’escola o de treballar, surti a fer un volt i es deixi endur per la màgia del cavaller Sant Jordi. I l’alegria dels escriptors. Una jornada maratoniana de parada en parada per signar infinitats de llibres, per intercanviar paraules i impressions amb els lectors que tant els aprecien i els fan passar bons i màgics moments.

Aquí res d’això. Ha plogut, fa vent i el cel està ennuvolat. Ningú sap que és Sant Jordi malgrat un intent no gaire exitós de transmetre la meva passió per una diada com aquesta. Ningú m’ha regalat cap rosa o cap llibre però aquest any ho tinc un pèl més fàcil. Ho tinc més fàcil gràcies als llibres electrònics. Personalment crec que no hi ha res com el tacte del paper entre els teus dits, l’olor del propietari, passar pàgines però reconec que quan estàs en un estat com en el meu, és a dir, a l’exili, permet que pugui llegir llibres en català i castellà (malgrat que aquests darrers són més fàcils de trobar per aquí dalt) i no hagi d’anar amb la maleta carregada com una burra de llibres cada vegada que pujo o baixo. Per tant, avui m’autoregalaré un parell de llibres. No és el mateix, però alguna cosa una ha de fer!

Sense cap dubte, el fet d’estar fora en una diada com aquesta afecta. Sant Jordi és un d’aquells dies que crides a tot el món que ets catalana. Independentment de la classe política, de la situació econòmica, de totes les penúries. És un dia de tradició, de cultura, d’aquells dies que se’t posa la pell de gallina en sortir al carrer! Per les roses vermelles, per la sang del drac, pels llibres, per la princesa, pels escriptors, per la infinitat de senyeres, per cavaller, per la màgia, perquè ens estimem, pel pa de Sant Jordi, per tot el que desprèn. Un sentiment indescriptible que no puc plasmar en paraules. Només us demano que gaudiu d’aquesta diada i que la gaudiu també per tots aquells que no podem estar a casa en un dia com avui. Regaleu roses i regaleu llibres. I remateu amb un pa de Sant Jordi.

Però avui la diada ve per partida doble. Perquè al sentiment patriòtic se li ha d'afegir el sentiment culé. Explosió de sentiments a flor de pell.

Bona diada de Sant Jordi!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada