dijous, 18 de novembre del 2010

Quan al voltant de quarts de cinc és fosc


Hi ha coses en la vida que són si més no, relativament imprescindibles per a l'ésser humà. Una d'aquestes coses, segons el meu punt de vista i la majoria dels que estem acostumats a les latituds del nostre país, és la llum solar.

És ben cert, o com a mínim jo ho corroboro, que la llum solar afecta de manera considerable el caràcter de la gent. Potser no tothom estarà d'acord amb mi però és ben cert que mai plou a gust de tothom. Bé, crec que és necessari fer un matís. No és que la llum solar afecti al caràcter sinó la manca de llum solar és la que realment marca l'humor de les persones. Potser al nostre país aquest efecte no és tan notable, o si més no, jo mai havia percebut l'efecte. Cert que quan arriba l'hivern i toca el temut canvi horari, la gent es queixa que els dies més curts de l'any a quarts de sis és fosc però res més.

Ara bé, si ens desplacem uns quants milers de quilòmetres més amunt, posem pel cas aquí a Lund, l'efecte és considerable. No em puc descriure a mi mateixa com una etòloga especialista de la societat sueca però després d'un any i uns mesos he pogut estudiar aquest fenomen. No és un estudi científic, així que no em pregunteu per dades i cap tractament estadístic, es tracta d'un estudi visual i de convivència amb la societat sueca. Al gra, com m'imagino que ja sabeu, degut a la latitud en què es troba Suècia, durant l'hivern, les hores de llum són inferiors a les nostres i a l'estiu, superiors. (No em penso posar a explicar el fenomen de translació ni el de rotació que els dono per sabuts). Partint del fet que a l'hivern hi ha menys hores de llum més si li sumem l'efecte del canvi horari, ens trobem que a meitats de Novembre, es fa fosc entre un quart i dos de cinc. Us ho creieu o no, és verídic i el que és verídic és que afecta. Sortir de la universitat, l'empresa o d'on sigui a les 4 i pico i que sigui fosc afecta perquè significa que la tarda és eterna. A mi m'afecta però als suecs també. Els primers dies després del canvi horari, et pots sentir més cansat que de costum però es tracta de mantenir la tarda ocupada per tal que no se't faci eterna. Ara, jo pensava que els suecs això ho tenien més que superat però no és cert. Hi ha molts suecs que els hi afecta molt la manca de llum. Molts es deprimeixen i haig de dir, que els hi canvia el caràcter. Sí, els hi canvia el caràcter perquè quan arriba la primavera i comença a fer bon temps, es tornen tots més amables i simpàtics. També haig de dir que ho entenc. En ple hivern, a les 4 i poc fosc i amb un fred que pela, m'imagino que no estàs com per tirar coets!

Així que l'única cosa que puc dir és que per tal de lluitar contra la manca de llum i les tardes eternes, és fer esport. Si ets capaç d'aguantar les agradables temperatures hivernals, potser inclús pots anar a córrer però sinó, la piscina i els poliesportius són una bona opció. I qui no li agradi l'esport, simplement que tingui una ocupació per tal de no donar-li masses voltes al cap. Ara no us penseu que és tan negre que una ja ha sobreviscut una temporada i està en la segona ja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada