diumenge, 23 de juny del 2013

Midsommar



Sí ho sé, començàveu a estar preocupats. Me n’acabo d’adonar que fa més d’un mes que no dono senyals de vida. Tranquils, després d’un mes molt intens, per motius de feina no perquè me n’hagi anat a voltar pel món i hagi desconnectat de totes les possibles vies de comunicació, torno a escriure. Ha sigut un mes molt intens on bàsicament, no he pogut discernir entre dilluns, dimarts, dissabtes o diumenges però ara tot ja ha quedat enrere així que torno a la càrrega amb les meves aventures per aquí el Nord. D’aquest darrer mes tinc un dia de festa per explicar on vaig anar d’excursió amb alguns del departament a Kullaberg però ja ho explicaré un dia d’aquests.

Avui va de Midsommar. Midsommar seria pràcticament l’equivalent al nostre Sant Joan amb la peculiaritat que sempre cau en divendres i, per tant, sempre és un cap de setmana de tres dies.  Anteriorment, també estava fixat sobre el 24 de juny però ja fa forces anys que ho van canviar i ho van passar en divendres. Per allò d’evitar ponts i aqüeductes. Midsommar és una de les festes més importants de la cultura sueca, la segona segons el meu parer per darrere del Nadal.

Midsommar marca l’inici de l’estiu i les vacances d’una gran majoria de suecs que s’agafen la darrera setmana de juny i tot el juliol. Divendres és Midsommarafton, o el que vindria a ser, el dia de la revetlla però és un dia festiu malgrat no ser marcat com a tal al calendari laboral, però ningú treballa. Igual que el 24 de desembre. És un dia de festa, de tradicions i on la majoria de botigues estan tancades o només obren pel matí. Supermercats inclosos! (cosa ben estranya en aquest país). El dissabte és el dia pròpiament conegut com a Midsommar però seria bàsicament el dia de passar la ressaca o, com alguns del departament i jo, anar d’excursió (pròximament en aquest blog, crònica d’una dia en una illa). 

La festivitat consisteix en reunir-se amb la família, amics, coneguts, veïns o el qui sigui, ballar, menjar i beure. El menú de Midsommar no és gens especial pel que fa als menús festius suecs. És a dir, sill (arengades) i färskpotatis (la traducció seria patates fresques però bàsicament són les primeres patates) , es fan bullides i se’ls hi tira anet per sobre i s’acompanyen amb gräddfil  que vindria a ser, una crema de llet o succedani. Seria bàsicament el menú de sopar i les postres són les millors. Maduixes! O jordgubbar en suec. Maduixes amb nata i gelat. Lo millor! I tot ben regat amb alcohol que ja sabem que a aquesta gent els hi agrada molt elevar el colze.

Aquest any ha sigut l’any que he viscut més la festivitat de Midsommar gràcies a la meva amiga Emelie. Juntament amb altres doctorands del seu departament de nacionalitats variades, i fins i tot una professora, vam anar al Kulturen. El Kulturen és un museu de Lund que bàsicament es caracteritza per ser un museu a l’aire lliure on es poden visitar construccions, bàsicament cases tot i que hi ha una església, de diferents indrets de Suècia. Allà, la gent anava decorant el Midsommarstång (el pal amb dos cercles) de flors. Molta gent, sobretot les noies, es posen corones de flors al cap. Un cop el pal va estar guarnit, sobre dos quarts d’una, alguns forçuts van posar el pal en la vertical i a la una, vam començar la ballaruca. El ritual consisteix en que la gent formi rotllanes concèntriques al pal i es canten i ballen cançons donant voltes al pal. Cada rotllana voltant en direcció contrària. Així que ja us podeu imaginar a mi i a tota la tropa, allà, entre la multitud, cantant i ballant cançons en suec. La vergonya fa temps que l’he perduda ja, crec. La majoria de cançons, per no dir totes, són cançons infantils i, a més, força curtes. La  millor, sense cap dubte, Små grodorna (Les granotes petites, cliqueu al nom suec per veure un vídeo d'exemple). Un ball molt divertit pel simple fet de veure petits i grans saltant i fent la granota. Després de suar durant una bona estona, vam fer una pausa i cap a  dos quarts de dues, vam tornar per presenciar els professionals ballant. Aquí teniu la mostra d’algunes danses típiques. (Tinc dos vídeos però són massa grans!).













En acabar, els balladors ens van anar agafant a tots i vam seguir fent de dansaires populars i cantant per tot el recinte. En acabar, la gent va anar desapareixent i al final, vam acabar 6 a casa l’Emelie preparant el sopar i les maduixes. Vam fer una versió light del sopar que ens va quedar molt bona i les maduixes estaven per morir-se! Entre els 6 ens vam fotre 4 litres de maduixes... I tot això, en un dia de calor i sol on s’esperava una súper tempesta que, per sort, mai va arribar a descarregar.

Que tingueu tots una molt bona revetlla de Sant Joan i pels de Riu, bona festa major!

Aquí un altre enllaç del que és Midsommar: Apreteu aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada