Mai
m’havia imaginat que el terme barbacoa aixecaria tantes passions. És arribar el
bon temps, és a dir, que el mercuri del termòmetre sobrepassi els deu graus
centígrads i faci sol, i comenci el ritual de les barbacoes. No sé si ritual,
cicle o barbacoa dia sí i dia també.
En
termes comparatius, a Catalunya, el terme barbacoa no produeix cap reacció
semblant. En primer lloc, crec que nosaltres associem més l’acte “fer una
barbacoa” a cuinar aliments a la brasa. El principi de cocció és el mateix, no
ens enganyem. Independentment, quan comença a fer bon temps a casa nostra, a la
gent no li agafa pas la fal·lera de fer costellades o botifarrades a dojo. Aquí
sí. I en termes hispànics, crec que tampoc desperta passions tan grans. A
veure, que quedi clar que sí que emprem aquest mètode de cocció d’aliments però
no pas a arribar a l’extrem de celebrar barbacoes un mínim de tres dies a la
setmana!
El
que porto temps preguntant-me és perquè desperta aquesta bogeria indescriptible
el fet de fer barbacoes, bbq’s (de l’anglès barbeque). Jo ho associo a una
necessitat vital de sortir de casa, fer la fotosíntesi, una mica de “bronzu” i
socialitzar-se després del llarg període
d’hivernació. Altra explicació no li trobo. Però els hi encanta. A tots els
supermercats venen carbó, les salses especials de barbacoa per a la carn i tots
els possibles productes necessaris. La gent hi cuina de tot, des de verduretes,
pollastre, porc, salmó, etc. Cap novetat. Jo crec que més que el que la gent hi
cuina, que aquí no hi ha molt a destacar, s’assembla bastant a lo nostre, és el
fervor que desperta. I tothom sap que a la mínima que comenci a fer una mica de
bon temps, l’instint piròman es desperta de la letargia i tothom vinga a fer
barbacoes. I no se’n cansen!
El
que també crec que cal destacar és la presència de barbacoes per a tot arreu.
Prop de les facultats n’hi ha però on jo visc, està plegat de barbacoes
comunitàries per tal que ningú es quedi sense poder fer barbacoa. A part, a tot
arreu en venen. De diferents mides, models, gustos i colors i per tant,
qualsevol dia, quan arribes a casa, et pots trobar amb que el veí de baix ha
decidit fer barbacoa per sopar i sense arribar a obrir la finestra, ensumis el
porc marinat que s’està fent a la brasa.
Aquest
any de moment ja n’hi duc dues, ja veurem quantes més acaben caient però haig
de reconèixer que una va ser molt elaborada. Vam fer broquetes de salmó
marinat, pollastre, porc i xai versió xinesa súper picant. Verduretes i una
cosa que mai havia provat: pinya a la brasa! Haig de reconèixer que estava molt
bona. Mai se m’havia acudit rostir una pinya però em va sorprendre gratament.
Essent
realistes, a molts altres països les barbacoes també són una festa. És sinònim de
bon temps, de socialització, etc. El que jo em pregunto és si Georgie Dann és
el causant de tenir un impacte força negatiu alhora de promocionar el culte a
la barbacoa en el nostre país amb el seu mític hit musical “La barbacoa” l’estiu
de l’any 1994. Malgrat tothom es sàpiga la tornada de la cançó, és una cançó que
espanta. Bé, com la gran majoria de cançons estiuenques. Creieu que si els hi
poso la cançoneta als suecs aconseguiré que com a mínim, el meu veí no emeti
fums gastronòmics?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada