diumenge, 4 de setembre del 2011

Em toca "laundry"

Avui em toca "laundry" o dit d'una altra manera, avui em toca fer la bugada. Dic la bugada i no posar la rentadora perquè aquí el tema de rentar la roba, en molts casos, pateix una gran variant respecte a la metodologia emprada a casa nostra.

El tret diferencial és que nosaltres disposem d'una rentadora a cada casa. Algunes cases disposen d'assecadora però degut a les bones condicions meteorològiques de que disposem, acostumem a estendre  la roba. Estendre la roba té la seva gràcia. En segons quines cases, es converteix en un pati de xafarderies (fer safareig, d'aquí ve el nom) entre les veïnes i veïns (majoritàriament veïnes). A mi la veritat és que no m'importa haver d'estendre la roba però quan és una rentadora d'aquelles plena de mitjons és quan remugues fins l'eternitat ja que sembla que el cubell no s'acabi mai! Després també té la seva part d'enginyeria quan se t'acaben les pinces i te les has d'enginyar per acabar d'estendre la roba. Prou, que avui no va de tècniques d'estendre la roba sinó de com va aquí el tema de rentar la roba.

Doncs bé, aquí, la majoria de cases no disposen de rentadora pròpia. N'hi ha algunes que sí i suposo que els que viuen en cases particulars, per descomptat però en la majoria de residències o cases d'apartaments, les rentadores són comunitàries. Això significa que tenim una "laundry room" o " tvättstuga rummet" comunitària per cada X veïns. I perquè no hi hagi baralles ni disputes per les rentadores, hi ha un servei de "booking" o de reserva de les rentadores. Per tant, amb cert temps d'antelació, uns quatre dies mínim, t'has de recordar de reservar la rentadora. Per sort, el de casa meva es pot fer per internet però en cada residència pot variar. Hi ha diferents franges horàries al llarg del dia i tu tries la rentadora i la hora. Però ja us dic, has de ser previsor/a amb la roba que et queda i quan has de posar la rentadora perquè si esperes trobar rentadora pel mateix dia vas ben cardat! Així que un cop tens la rentadora reservada, només et cal esperar al teu torn.

Dia D a la hora H et dirigeixes a la "laundry room" amb tota la teva roba bruta, si pot ser, en una bossa de les blaves de l'Ikea que així ja et sents més integrat en la cultura. I res, has d'activar la rentadora/es que has reservat, posar la roba a la rentadora i posar-la en marxa. Alertaaa! No he dit que s'hagués de posar detergent! Aquí també varia en funció de les cases i jo n'he tingut de les dues versions. Versió 1: t'has de portar tu el sabó cosa que té les seves avantatges perquè pots triar el sabó que més t'agradi i saps que la roba sortirà fent olor a net de la rentadora. Versió 2: no cal posar sabó perquè el sabó està ja a la rentadora i va amb un dosificador intern (sí, és cert). Actualment disposo de la versió 2 de rentadora i val que m'estalvio el sabó però la roba no fa gaire olor a sabó. Això s'explica perquè degut a que tothom pot emprar la rentadora, posen sabons d'aquests hipoal·lergènics i sense perfums ni res per la gent que té al·lèrgies... Però bé, així no hi ha perill d'oblidar-se el sabó! I res, un cop tens la màquina funcionant, et fixes en el temps que posa que dura i ja te'n pots tornar cap a casa a seguir fent coses. Habitualment dura uns 45min.

Passat el temps que se suposa que dura la rentadora, toca la segona fase de la bugada: assecar la roba. Aquí el tema estendre a fora no és molt factible i tenen uns 3 mètodes d'assecat. Primer, una assecadora. Segon: un armari amb aire calent a dins. Té un sistema de barres com si fossin cordes i poses allà la roba, tanques les portes i ho poses en marxa. Molt útil per samarretes i pantalons perquè no surten arrugats! Tercer, aquest no l'havia vist fins a la casa actual, una habitació amb cordes de les nostres però que disposa d'una bomba de calor per poder eixugar la roba. Així que buides la rentadora, empres un, dos o els tres sistemes d'assecat un funció de la disponibilitat (aquí si que no hi ha reserva) i tornes a marxar cap a casa. I al cap d'una estona, doncs tornes a per la roba neta i seca!






Entre una cosa i una altra, se te'n van unes dues hores i pico. Tenir aquest sistema comunitari té les seves avantatges però clar, no pots posar la rentadora quan et doni la gana, has de preveure i calcular la roba que et queda i planificar amb antelació quan posaràs la rentadora (fet impensable en mi anteriorment) i aquestes coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada