dimarts, 14 de desembre del 2010

Julbordet

Les dates s'aproximen, les llums il·luminen els carrers i les cases, l'esperit nadalenc es percep a l'ambient. Fa fred, molt fred, però això no fa que no es pugui pensar en el Nadal. En tot el pla estratègic que suposa organitzar/celebrar aquestes festes carregades de regals i, principalment, menjar a tort i a dret fins sentir-te com un porc el dia de Sant Martí.

En segons quins racons del món, es viu més o menys intensament el Nadal però us haig de dir que aquí es transformen tots en nens petits i esperen amb moltíssima il·lusió aquestes festes. La data d'inici de la preparació nadalenca comença amb el Första Advent o el primer dia d'advent que és el primer diumenge d'advent. Aquest dia, s'engalanen les cases amb llums i decoracions pròpies de les dates. A més, disposen d'una mena de canelobre amb quatre espelmes. Cada setmana encenen una espelma i per tant, serveix per saber quantes setmanes resten per Nadal. Haig de dir que s'ho prenen molt seriosament i es van quedar sorpresos que nosaltres no disposéssim d'article semblant.

Després d'aquesta petita introducció us estareu preguntant què significa el títol de l'entrada. Doncs bé, julbordet vol dir "La taula de Nadal". Així que entrem en el tema estrella de les festes, el menjar.

No sé quan va ser que va sortir el tema, potser fins i tot en la primera reunió del corridor, que havíem de fer un sopar de Nadal. I dit i fet, després d'un sondeig per veure quin era el dia que satisfeia a la majoria del personal, es va decidir que dissabte dia 11 de Desembre tindríem el nostre sopar nadalenc i suec. I ben suec que va ser ja que els dos altres internacionals del corridor (una alemana i un anglès) estaven fora així que estava jo de ple submergida en la cultura sueca, i ben contenta.

Divendres al vespre van començar els preparatius. Juntament amb una de les Caroline (en tenim 3) i la Theresia, ens vam posar a fer lussekatter (panets de Santa Llúcia fets de safrà) mentre gaudíem de la festa dels premis Nobel per televisió i xafardejàvem sobre el que succeïa. Un vespre de Divendres molt agradable i en molt bona companyia. En aquestes que acabàvem de cuinar a dos quarts de dotze i fetes pols de tota la setmana però la cosa no s'acabava aquí!

Dissabte, 5 de la tarda, la cuina del corridor. Era la hora de quedada per començar amb els preparatius. Mentre uns anaven a cercar tots els aliments necessaris, altres començàvem a preparar coses de les que ja disposàvem els ingredients. I per primera vegada, em vaig limitar a fer de "pinche" i seguir les ordres per elaborar el sopar típic nadalenc suec. Haig de dir que prefereixo l'escudella, la carn d'olla, els canalons i tota la resta però va ser interessant provar coses noves. De fet, les quantitats abundants de menjar són iguals, quatre dies seguits menjant el mateix! I què vam menjar? En què consisteix el julbordet? Doncs bé, ben senzill: mandonguilles sueques, una cosa de patates amb crema de llet i anxoves (anxoves ni de l'Escala, ni del Cantàbric, les conserven en aigua!) i ceba tot al forn, uns francfurts petitets, formatge, el pa de nadal (es pa de motlle morè i amb panses), ous durs, salmó fumat, amanida de remolatxa, julskinka (pernil de Nadal) i arengades. Les arengades venen en un pot tallades a trossos i n'hi ha amb diferents gusts. Cada any treuen algun de nou i aquest any n'hi havia una salsa de llima i una altra amb mostassa. Es podia menjar. M'imagino que alguna cosa més n'hi havia però ara no m'enrecordo. I per postres: una mena de arròs amb llet amb nata muntada i taronja (bomba calòrica per acabar de morir), els lussekatter que vam fer Divendres, pepparkakor (galetes de gengibre) i s'ha acabat per sort. Tot regat amb julmust (una mena de Coca-Cola de Nadal) i Glögg. El glögg és vi negre amb espècies, de no gaire graduació, que es veu calent i se li poden afegir a més fruits secs. I per rematar, s'ha de veure schnapps (xarrups) però per sort, com que aquesta és setmana d'exàmens, el tema alcohol es va deixar de banda. Mentre intentàvem fer cabre tot això a la panxa, van haver-hi riures, converses, música nadalenca de fons, acudits, barreja d'anglès i suec i molt bon ambient però el que va costar pair tot allò, mare meva!


Ara, avui Dimarts encara queden restes per la nevera!


Lussekatter abans d'anar al forn













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada